Пневматици направени од рециклирани PET шишиња

Компанијата Continental е првиот производител на пневматици кој стартуваше со масовно производство на рециклирано полиестерско предиво добиено од пластични PET шишиња, во нов процес.  Овој материјал со високи перформанси, најпрво ќе биде користен кај избрани дизмензии на летните пневматици PremiumContact 6 и EcoContact 6 , и пневматиците AllSeasonContact.

Повеќе на следниов линк:

https://www.porta3.mk/pnevmatici-napraveni-od-reciklirani-pet-shishinja/

Колку текстилната индустрија е опасна за животната средина?

Влијанието на текстилната индустрија врз животната средина е силно изразено и тоа во сите фази – од производството до користењето на текстилните производи. Огромни количини пестициди се потребни за одгледување на природните материјали кои се користат во производството на облека, како што е памукот. Иако памукот е еколошки прифатлив бидејќи е природен материјал, проблемот се јавува во неговиот процес на преработка кој бара огромни количини на хемикалии и вода, како и емисии во воздухот. 

Повеќе на следниов линк:

https://www.porta3.mk/kolku-tekstilnata-industrija-e-opasna-za-zhivotnata-sredina/

Знаете ли каде завршува непродадената облека?

Модната индустрија генерира дури 10% од глобалната емисија на јаглерод диоксид, што ја става на листата на најголемите загадувачи. За жал проблемот не е само во процесот на производство на облеката, туку и во фактот што во магацините останува тони непродадена облека. Познатите модни брендови тоа го решиле на еден многу тажен и страшен начин.

Повеќе на следниов линк:

https://www.porta3.mk/znaete-li-kade-zavrshuva-neprodadenata-obleka/

Мода која не храни: Ако ги засадите овие патики – од нив ќе израсне јаболкница

Откако помина седум години во модната индустрија истражувајќи одржливи обувки, модниот дизајнер од Торонто Лук Хол дошол на идеја да создаде биоразградливи патики кои се претвораат во јаболкница.

Повеќе на следниов линк:

https://www.porta3.mk/moda-koja-ne-hrani-ako-gi-zasadite-ovie-patiki-od-niv-kje-izrasne-jabolknica/

Што е „екоманипулација“ и како да се препознае?

Климатските промени се рангираат меѓу најголемите опасности по човештвото, па бројни компании сакаат да покажат дека размислуваат поинаку и се грижат за овој проблем. Затоа, многу производи се означени како ecofriendly, organic, sustainаble, …

Повеќе на следниов линк:

https://www.porta3.mk/shto-e-ekomanipulacija-i-kako-da-se-prepoznae/

Центар за стручно образование и обука за зелени иновации ќе се отвори во Скопје до крајот на годината

До крајот на годината, во рамките на проектот GREENOVET, ќе биде отворен регионален Центар за стручно образование и обука за зелени иновации што ќе биде единствен од ваков вид во регионот, а кој се формира со тесна соработка меѓу бизнис секторот, истражувачите од универзитетските институции и центри, како и стручните училиштата. 

Повеќе на следниов линк:

https://www.porta3.mk/centar-za-struchno-obrazovanie-i-obuka-za-zeleni-inovacii-kje-se-otvori-vo-skopje-do-krajot-na-godinata/

23 годишен студент е автор на едно од најпрепознатливите логоа на сите времиња

Логото за рециклирање денес е меѓународно прифатен стандард. Кога ќе ги видиме стилизираните три стрелки, знаеме точно за што се работи. Станува збор за класика на дизјанот и препознатливост каква што имаат на пример брендовите како Coca Cola и Nike. Авторот на ова лого е Gary Anderson, кој за Financial Times неодамна се навратил на времето на создавањето на своето најзначајно дело.

Повеќе на следниов линк:

https://www.porta3.mk/23-godishen-student-e-avtor-na-edno-od-najprepoznatlivite-logoa-na-site-vreminja/

Белград: Кошаркарски терен од рециклирани патики

Креативната агенција Accept & Proceed, проектирала нов кошаркарски терен во Белград за Nike, користејќи 20.000 рециклирани патики. Инспириран од кампањата и брендот Move to Zero, проектот опфаќа кошаркарски терен, детско игралиште, простор за фитнес, како и обнова на постоечките ревизити и елементи. Овој проект има за цел обнова и зајакнување на околината.

Повеќе на следниов линк:

https://www.porta3.mk/belgrad-kosharkarski-teren-od-reciklirani-patiki/

Нов документарец на Дома: Однесено со реката

На Балканот освен бурната историја и минато, ги делиме и природните богатства и реките. Реките нè раздвојуваат, но и нè спојуваат. Тие во себе ја носат нашата неодговорност кон природата и ја споделуваат со државите соседи. 

Повеќе на следниов линк:

https://www.porta3.mk/nov-dokumentarec-na-doma-odneseno-so-rekata/

Massive Attack за намалување на емисиите на јаглерод диоксид во текот на концертите и турнеите

Roadmap to Super Low Carbon Live Music, е извештај или вид на прирачник кој ги претставува можностите на музичката индустрија да иновира и активно да се бори против климатските промени, соопшти музичката група Massive Attack најавувајќи ги своите заложби за намалување на јаглеродниот отпечаток од оваа индустрија. 

Повеќе на следниов линк:

https://www.porta3.mk/massive-attack-za-namaluvanje-na-emisiite-na-jaglerod-dioksid-vo-tekot-na-koncertite-i-turneite/

Град Скопје ќе рециклира градежен отпад

Град Скопје, Смарт Ап (НВО во склоп на Скопје Лаб ) и ЈП Дрисла се добитници на ИПА Проект со вредност 800.000 евра за Управување со градежен отпад и негова повторна употреба. Проектот ќе се реализира две години, соопштија од градската администрација.

Повеќе на следниов линк:

https://www.porta3.mk/grad-skopje-kje-reciklira-gradezhen-otpad/

Мода и екологија – необичен спот на Balenciaga

Модната куќа Balenciaga ја претстави колекцијата за есен 2021 година, по каталогот кој го снимил Патрик Велде. Моделите се фотографирани пред најпознатите туристички дестинации а заедно со промоцијата на колекцијата е снимено и видео кое ја промовира природата. Колекцијата е унисекс, лесна за носење, што е во склад со естетиката на оваа шпанска модна куќа.

Повеќе на следниов линк:

https://www.porta3.mk/moda-i-ekologija-neobichen-spot-na-balenciaga/

Oд користени заштитни маски може да се направи асфал

Низ целиот свет, секој ден се фрлаат 6,8 милијарди заштитни маски за еднократна употреба, кои обично завршуваат во океаните. Австралиските научници развија материјал што го поврзува овој медицински отпад со рециклиран бетон и може да се искористи за изградба на многу издржливи патишта.

Повеќе на следниов линк:

https://www.porta3.mk/od-koristeni-zashtitni-maski-mozhe-da-se-napravi-asfalt/

Работилница за создавање продукти од текстилни остатоци во Кинотека

Во рамки на проектот „Филтер“, здружението на граѓани за нови уметности, технологија и екологија „3.14 Брокули“ во Кинотека на Македонија на 9 април организира работилница за поправка на искористена облека и создавање на нов продукт од текстилни остатоци.

 

Повеќе на следниов линк:

radiomof.mk/rabotilnica-za-sozdavanje-produkti-od-tekstilni-ostatoci-vo-kinoteka/